top of page
Vyhledat

Sacharidy nejsou nepřítel.

V průběhu let si sacharidy získaly špatnou pověst. Lidé je často spojují s přibíráním na váze, diabetem 2. typu a řadou dalších zdravotních stavů.


Patřila jsem také do této skupiny. Je tomu už pár let, ale doteď si pamatuji, jak jsem navštěvovala krámek zdravé výživy nedaleko svého zaměstnání a pečlivě pročítala každý nový výrobek. Asi uhádnete, co bylo pro mě ve složení stěžejní, množství sacharidů. Pravidelně jsem procházela regály a mnohdy jsem zklamaně odešla s prázdnou. Vše obsahovalo na můj vkus moc sacharidů.




Ano, je pravda, že potraviny s vysokým obsahem cukru obvykle postrádají důležité vitamíny a minerály. Avšak vyhýbáním se potravinám, jen pro množství sacharidů, se můžeme připravit o řadu živin a vlákniny.


Možná se někdo v mé vzpomínce vidí a třeba mu pomůže tento seznam potravin, které sice mají vysoký obsah sacharidů, ale na živiny jsou neuvěřitelné.


1. Quinoa


Quinoa je výživná záležitost. Může pomoci zlepšit hospodaření s cukrem v krvi a podpořit zdraví srdce. Vařená quinoa obsahuje 70 % sacharidů, což z ní dělá potravinu s vysokým obsahem sacharidů. Je však také dobrým zdrojem bílkovin a vlákniny a díky tomu nás zasytí na delší dobu.





2. Ovesné vločky


Ovesné vločky jsou skvělý zdroj mnoha vitamínů, minerálů a antioxidantů. Obsahují 70 % sacharidů. 1 šálek (81 gramů) porce obsahuje 54 gramů sacharidů, včetně 8 gramů vlákniny. Oves je také relativně dobrým zdrojem bílkovin a obsahuje více bílkovin, než většina obilovin. Výzkum naznačují, že konzumace ovsa může snížit riziko srdečních onemocnění snížením hladiny cholesterolu. Kromě toho dokáží ovesné vločky velmi dobře zasytit,, což může pomoci a podpořit zdravé řízení hmotnosti.


3. Pohanka


Syrová pohanka obsahuje 75 gramů sacharidů. Pohanka je vysoce výživná a obsahuje více antioxidantů a minerálů než mnoho obilovin. Pohanka není příbuzná s pšenicí a neobsahuje lepek. Její konzumace může prospět našemu srdci a také regulaci krevního cukru.


4. Banán


Banány jsou asi nejobávanějším ovocem, právě díky množství sacharidů. Jeden velký banán (136 gramů) obsahuje asi 31 gramů sacharidů, buď ve formě škrobů nebo cukrů. Kromě toho mají také vysoký obsah draslíku a vitamínů B6 a C. Méně zralé banány také obsahují rezistentní škrob a pektin, které mohou pomoci zlepšit zdraví trávení.


5. Těstoviny


Šálek bílých špaget obsahuje 37 gramů sacharidů, které slouží jako primární zdroj paliva pro naše tělo. Samozřejmě, můžeme zvolit celozrnné varianty těstovin, pokud nám chutnají a pak získáme i nějakou tu vlákninu. Nebo zůstaneme u klasických a dáme si záležet na tom, co k nim přidáváme, abychom získali vyvážené jídlo :) Pokud si hlídáte hladinu cholesterolu, těstoviny jsou perfektní, protože obsahují velmi nízký obsah sodíku a neobsahují cholesterol. Šálek těstovin je dobrý zdroj několika základních živin, včetně železa a vitamínů B.





A teď zásadní otázka….


Zajímá tělo, zda glukóza pochází z jednoduchých sacharidů nebo komplexních sacharidům?


Technicky ne. Tělo stráví, co mu je dáno. Ve finále se každý druh sacharidů ( ať už koláč nebo žitný chléb) přemění na glukózu. Jen některý rychleji a jiný pomaleji. Pokud se budeme krmit jednoduchými sacharidy, je pravděpodobné, že budeme přijímat čistě jen energii s nižší nutriční hodnotou. Pokud půjdeme v povětšině cestou komplexních sacharidů, máme jistotu ve vyšší nutriční hodnotě, schopnosti zasytit a udržet své chutě v rovnováze.



Jednoduše řečeno, některé sacharidy jsou prospěšnější, některé méně. Celozrnné jsou výživnější, tráví se pomaleji a je více pravděpodobné, že nás zasytí na déle. Zatímco hranolky jsou sice vyrobeny z výživných brambor, ale jejich smažení na oleji sabotuje zdravotní výhody. To je celé, jak k tomu můžeme přistupovat. Jednoduše ne špatné, ne dobré, prostě jiné.


Shrnuto podtrženo..


Říct o sacharidech, že nejsou potřeba a jsou nezdravé je nesmysl. Jak jsme si ukázali, existuje mnoho nutričně bohatých potravin, které mají vysoký obsah sacharidů. A když se na to podíváme zjednodušeně, všechny sacharidy, ať už jednoduché nebo komplexní, jsou ve finále přeměněny na glukózu, zdroj energie. A díky energii můžeme žít a dělat, co nás baví.



Týna










Zdroje:

https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/173944/nutrients

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4963920/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26270637/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5986499/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4325078/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5810204/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5175500/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25609179/



572 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page